Ortognatik Cerrahi


Çene ve yüz yapısına bağlı bozuklukların düzeltilmesi için TME bozuklukları, büyüme ve diş teli ile düzeltilemeyen bazı ortodontik durumlar Ortognatik cerrahi ile düzeltilir. Ameliyat, ortodontist ile birlikte yetenekli bir ağız ve çene cerrahı tarafından gerçekleştirilir.

Çene kemiklerinin pozisyonunu değiştirmek ve çenedeki şekil bozukluğunu düzeltmek için yapılan bu operasyona düzeltici yüz cerrahisi de denir. Kozmetik, sağlık veya fonksiyonel nedenlerle tercih edilebilir.

İnsanların yarısından fazlası yüz mimarisinde dengesizlik sorunuyla karşı karşıyadır, onlar için ortognatik cerrahi bu farkı kolay bir şekilde aşmanın bir yolu olabilir. Büyük veya küçük çene, büyük veya küçük çene, eğitimsiz göz, oturmayan dişler, düz elmacık kemikleri, şişkin gözbebekleri, hepsi yanlış yüz görünümünü gösterir. Bazıları yemek yemede, nefes almada vs. sorun yaratsa da hepsine şu veya bu nedenle katlanılması güçtür.

Ağzın dış kısmından kesi yapılarak kemikler kesilir; bu, hastanın uykuda tutulduğu yaklaşık 3-4 saat sürer. Ayrıca operasyon sonrası 3-4 gün hastanede kalınması gerekmektedir.

Ortognatik cerrahi hastalarında diğer cerrahi işlemde olduğu gibi kanama, şişlik, sinir hasarına bağlı uyuşma, bulantı, kusma, enfeksiyon gibi komplikasyonlar görülebilir.

Normalde küçük ameliyatlarda bir hafta, karmaşık ameliyatlarda ise iyileşme için bir yıl kadar bir süre gereklidir. Ortognatik cerrahi sonrası tüketilen diyetler, iyileşme hızının belirlenmesinden çok sorumludur. Ameliyattan sonra hastalara tüm sıvı diyeti yapmaları önerilir, bir süre sonra yumuşak yiyecekler alınabilir ve bir süre sonra sert yiyeceklere geçilir. Ameliyat edilen alan iyileşene kadar daha fazla çiğnemeye izin verilmez. Arada düzenli olarak cerrahı ziyaret etmesi, gelişme, enfeksiyon veya varsa istenmeyen kaymaları takip etmesi ve düzeltmesi istenir.

Kaynak; https://bursacenecerrahi.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder