Akut Koroner Sendrom Tedavi Aşaması

Akut koroner sendromunda uygulanan tedavinin acil hedefleri aşağıdadır:

·         Yaşanılan sıkıntı ve acının hafifletilmesi

·         Kan akışının iyileştirilmesi

·         Kalp işlevinin en hızlı ve iyi şekilde geri yüklenmesi

Uzun süreli tedavi hedefleri arasındaysa genel kalp fonksiyonun iyileştirilmesi, risk faktörlerinin yönetilmesi ve kalp krizi riskinin azaltılması yer alır. Doktorlar bu hedeflere ulaşabilmek için ilaç kombinasyonlardan ya da cerrahi prosedürlerden faydalanabilirler.

İlaçlar

Teşhise bağlı olarak acil ya da sürekli bakım için aşağıdaki ilaçlar kullanılabilir. Ayrı ayrı olarak kullanılabildikleri gibi hem acil hem de sürekli bakım için de bu ilaçlardan faydalanılabilir.

·         Trombolitik

Trombolitik yani pıhtı çözücüler arteri bloke eden bir kan pıhtısının çözülmesinde yardımcıdırlar.

·         Nitrogliserin

Kan damarlarını geçici olarak genişletirler ve kan akışını iyileştirirler.

·         Antiplatelet İlaçlar

Kan pıhtılarının oluşmasında önleyici etki yaparlar. Aspirin, klopidogrel, prasugrel ve diğerlerini içerirler.

·         Beta Blokerleri

Kalp kaslarının gevşemesinde ve kalp atış hızının yavaşlatılmasında etki ederler. Kalbe etki eden yükü hafifleterek kan basıncının düşmesini sağlarlar. Örnekleri arasında metoprolol ve nadolol yer alır.

·         Anjiyotensin Dönüştürücü Enzim (ACE) İnhibitörleri

Kan damarlarını genişleterek kan akışının iyileştirilmesini sağlar. Bu sayede kalp daha iyi çalışır. Örnekleri arasında lisinopril, benazepril ve diğerleri yer alır.

·         Anjiyotensin Reseptör bBokerleri (ARB'ler)

Kan basıncının kontrol edilmesinde yardımcıdırlar. Örnekleri arasında irbesartan, losartan ve diğerleri yer alır.

·         Statinler

Kanda hareket halinde bulunan kolesterol miktarını düşürmede yardımcıdırlar. Ayrıca plak birikintilerini stabilize ederler ve yırtılma olasılığını düşürürler. Örnekleri arasında atorvastatin, simvastatin ve diğerleri yer alır.

Cerrahi ve Diğer Prosedürler

Doktorlar kalp kaslarına olan kan akışını düzeltebilmek için aşağıdaki prosedürlerden bazılarını önerebilirler:


Akut Nedir


·         Anjiyoplasti ve Stentleme

Uygulamada arterin bloke ya da daralmış kısmına uzun ve küçük bir tüp (kateter) yerleştirilir. Kateterden geçirilen sönük balonlu bir tel, daralan alana gönderilir. Sonrasında balon şişirilir ve plak birikintileri arter duvarına sıkıştırılarak arter açılır. Atardamarın açık şekilde kalabilmesi için genel olarak arterde bir örgü tüp yani stent bırakılır.

·         Koroner Bypass Cerrahisi

Prosedürde  vücudun başka bir kısmından bir parça kan damarı (greft) alınır ve bloke edilmiş bir koroner arter etrafında dolanan yeni bir yol oluşturulur.

Akut Koroner Sendromda Yaşam Tarzı

Yaşam tarzı değişikliklerinin yapılması kalp sağlığı için ve kalp krizinin önlenmesinde önemlidir. Bu doğrultuda aşağıdaki öneriler uygulanabilir: 

·         Sigara İçmemek

Sigara içen kişilerin sigarayı bırakmaları gerekir. Eğer bırakma konusunda yardıma ihtiyaç duyulursa doktorla konuşulabilir. Duman olan ortamlardan da uzak durulması gerekir.

·         Sağlıklı Diyet Yapmak

Bol miktarda sebze ve meyve içeren beslenme programı oluşturulmalıdır. Kepekli tahıllar, orta miktarda az yağlı süt ve yağsız et içeren diyet programı izlenmelidir.

·         Aktif Olmak

Fiziksel olarak aktif kalmak ve düzenli şekilde egzersiz yapmak gereklidir. Eğer daha önce düzenli egzersiz yapılmadıysa başlamayla ilgili olarak doktorla konuşulabilir. Doktordan sağlıklı ve iyi bir egzersiz programı oluşturmak için yardım istenebilir.

·         Kolesterolu Kontrol Ettirmek

Kan kolesterol seviyesi düzenli şekilde kontrol edilmelidir. Yüksek yağlı ve yüksek kolesterollü et-süt ürünlerinden kaçınılmalıdır. Eğer doktor statin ya da başka bir tür kolesterol düşürücü ilaç verdiyse bu ilaç doktorun önerdiği şekilde kullanılmalıdır.

·         Kan Basıncını Kontrol Ettirmek

Kişiler tansiyonlarını doktorlarının önerdiği aralıklarla kontrol ettirmelidirler. Eğer doktorun verdiği bir tansiyon ilacı varsa önerildiği şekilde kullanılmalıdır.

·         Sağlıklı Bir Kiloda Olmak ve Kiloyu Korumak

Aşırı kilo olması kalbi zorlayıcı bir etkendir. Ayrıca yüksek kolesterol ve tansiyon, diyabet, kalp hastalığı ve diğer rahatsızlıkları tetikleyebilir. Bu nedenle sağlıklı kiloda olmak ve bu kiloyu korumak gerekir.

·         Stres Yönetimi Öğrenmek

Günlük aktivitelerdeki stresi düzenlemek yani stresi azaltmak kalp krizi riskini azaltır. Kişilerin çalışma alışkanlıkları düzenlenmeli ve yaşamlarındaki stres unsurları en aza indirilmelidir. Bu durumla başa çıkma yollarını öğrenmek gerekir. Eğer stresi yönetmek konusunda yardıma ihtiyaç duyulursa doktordan ya da bir psikiyatri uzmanından yardım alınmalıdır.


Akut Koroner Sendrom

·         Alkol Kontrolü

Alkol kullanan kişilerin dikkatli olması gerekir. Günde bir ya da iki bardak alkol almak kan basıncının artmasına neden olabilir.

Akut Koroner Sendrom Doktor Randevusuna Hazırlanmak

Ani göğüs ağrısı ya da akut koroner sendromunda oluşabilen diğer belirtiler ortaya çıkarsa derhal acil servise başvurulmalıdır ya da 112 aranmalıdır.

Semptomu tanımlayabilmek acil sağlık ekibindeki kişilerin teşhis koymasına önemli ölçüde yardım olur. O nedenle aşağıda yer alan soruları cevaplamaya hazır olmak fayda sağlar:

·         Belirti ve semptomlar ilk ne zaman ortaya çıktılar?

·         Belirti ve semptomlar ne kadar sürüyor?

·         Şu anda hangi belirti ve semptomları yaşıyorsunuz?

·         Acınızı nasıl tarif edersiniz?

·         Acınız nerede bulunuyor?

·         Ağrınızın şiddetini 10 üzerinden değerlendirebilir misiniz?

·         Semptomlarınızı daha kötü hale getiren ya da tam tersi iyileştiren bir durum gözlemlediniz mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder