Diş Apsesi Nedir


Dişin özü olarak adlandırılan  canlı damar, sinir ve kan damarlarından oluşan pulpa denilen organın, dişin canlı kısmını taşıyan organın etkilenmesi sonucunda bu canlı organ su vasıtası ile dişin kök ucuna kadar ilerler. Buradaki çürüğün ilerlemesi sonucunda bu organizmaların dişin kökünün ucundaki delikten çıkarak kemik içerisinde olmaması gereken oluşumlar ortaya çıkar. Bu oluşuma diş apsesi adı verilir.

Diş apsesi genelde diş çürüğünün farkedilmediği durumlarda ortaya çıkar. Pek çoğumuz diş çürüğünü doğru zamanda farketmeyebilir. Ancak çok şiddetli bir ağrı, soğuk sıcak hassasiyeti ya da yüzündeki hafif şişmeyle bunun farkına varabilir. Bu durumda hemen bir doktora başvuru ve doktor kontrolünde ve  doktorun yazdığı reçete dahilindeki ilaçları kullanmalısınız.

Doktorunuz çok yüksek ihtimalle bu süreçte antibiyotik ve ağrı kesici kullanmanızı sağlayacaktır.  Diş apsesi sorunları ile karşılaşmamanın tek yolu düzenli yapılan diş hekimliği kontrolüdür.

 Diş apsesi şikayeti ile bir diş kliniğine başvurduğunuzda ilk yapılacak işlem tabii ki diş  röntgeninin çekilmesidir. Diş Doktorunuz ağız içi muayenesinde sağlıklı sonuçlara ulaşmak için röntgen görüntüsünden aldığı sonuç oldukça önemlidir.

Diş Apsesi Tedavisi



Diş apsesinin tedavi edilmesi konusunda gelince her şeyden önce apsenin akut dönemini bitirmiş olması gerekmektedir. Akut olarak adlandırılan dönemde dişte çürük oluşmuş ve tedavi edilmemiştir. Diş apsesi tamamen enfekte bir dokudur.

Bunun mutlaka buradan uzaklaştırılması gerekmektedir. Eğer başlangıç aşamasında ise yapılacak kanal tedavileri ile bu apse yapısının içerisine orada yeniden kemik yapımını hızlandıracak ajanlar konularak burada belirli bir zaman içerisindeki dokunun iyileşerek tekrar kemik haline dönüşmesi daha sonra dişteki kanal tedavisinin bitirilerek dişin kapatılması gerekmektedir.
Eğer bu kanal tedavisine cevap vermeyecek biçimde geniş bir şekilde yer almış bir apse durumunda da bu dişin mutlaka çekilmesi gerekmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder